pohod-MENGORE ČEZ BUČENICO V MODREJCE.


datum: 25.05.2020

kategorija: napovednik


www.zasrce-primorska.si

POHOD 3.6.2020
MENGORE – čez Bučenico v Modrejce
Dobra dva meseca osamitve sta nam dovolj. Sedaj pa - pred poletjem, dopusti,… vas spet vabim na pohod.
Zberemo se pri Qlandii in ob 8.30 odpeljemo proti vasi Čiginj, kjer parkiramo nasproti tovarne. Po poti križevega pota se bomo povzpeli na Mengore, od tam pa čez Bučenico v Modrejce. Hoje bo približno 3 ure.
Na prostem, ob jezeru si bomo privoščili zaključek - s pico.
VEGE 7,40 eur
LAHKA 7,50 eur
MARGERITA 5,60 eur
STANDARDNA 6,20 eur
MOSTARKA ( je dodana salama ) 7,50 eur
RUKOLA ( kot margerita, dodana še rukola in parmezan ) 7,00 eur
Prosim, da ob prijavi navedete izbor pice. Lahko tudi delimo na pol (če se bo izšlo). PRIJAVE DO 1.6.2020
Med postankom bomo zbrali denar. Pijačo poskrbi vsak zase!
Mengore ali Sveta Marija pri Tolminu je starodavna Božja pot v častitljivi volčanski pražupniji. Marijina cerkvica na grebenu predalpskega hribovja nad Volčami, ob vznožju katerega se vije reka Soča, je od 14. stoletja tesno povezana z usodo prebivalstva Tolminske in Zgornjega Posočja. Turški vdori, kobilice, sušne letine, potresi in druge naravne in zgodovinske ujme so ljudi gnali pod Marijino varstvo; tod so se zbirali puntarski 'jogri' in načrtovali boj za staro pravdo. Med 1. svetovno vojno so Mengore postale nepremagljiva trdnjava umirajočega Avstroogrskega cesarstva in prav na tem hribu je na stotine vojakov še zadnjič izgovorilo besedo Mama.
Leta 1928 je iz vojnih razvalin ponovno zablestela, z ekspresionističnimi poslikavami Toneta in Mare Kralj opremljena, obnovljena cerkev Mengorske Marije, h kateri so se v času fašizma v vse večjem številu zgrinjale množice romarjev vseh stanov.
Na pobudo 'mengorskega očka', Alojza Kodermaca, župnika v Volčah, so bile leta 1932 ob poti na Mengore pozidane kapelice križevega pota, pred katerimi so romarji in domačini z molitvijo in pesmijo ohranjali in utrjevali 'materino' besedo.
Čas 2. svetovne vojne in po njej je nasilno posegel v dušo ljudstva in mu hotel odtrgati Materino varstvo; eno izmed takih dejanj je bilo porušenje kapelic križevega pota leta 1954.
Napočil je čas, da 'gora', ki je bila priča tolikega gorja, postane znamenje življenja, svetlobe in upanja! Zato odločitev za ponovno postavitev križevega pota na Mengore.
Kot v Kosovelovi poeziji 'bolečina vzcveti v lepoto' se v mozaičnih podobah Rupnikovega križevega pota, ki simbolizirajo stoletno bojevanje za staro pravdo, pravico obstoja in biti ljudstva ob Soči, trpljenje preliva v likovno simfonično pesnitev večne Lepote, ki vedno znova daje smisel življenjski poti vsakega človeka.
Vsak hodi na lastno odgovornost!
Potrebna je pohodna oprema – predvsem obutev, lahko pohodne palice, zaščita pred klopi, za veter, sonce, dež, …, pijača in dobra volja.
Glede na ukrepe, velja številčna omejitev!
Vabljeni in lep pozdrav!
Slavica Babič, Anka Barbič


pohod-Mengore čez Bučenico v Modrejce