Pohod GRGARSKE RAVNE!


datum: 26.10.2019

kategorija: napovednik
POHOD: GRGARSKE RAVNE
Petek 15.11.2019
Zberemo se ob 8.45 uri pri Zavarovalnici Triglav in se zapeljemo v Grgarske Ravne. Parkiramo pri Zeliščnem centru.
November je že nekaj let mesec, ko se na pohodu družimo s pohodniki iz Kopra. Tokrat se bomo iz Grgarskih Raven – Zabrdo skupaj podali po Kalanovi poti do spomenika, na vrh sv.Lovrenca in se spustili v Bate. Obiskali bomo mlekarno Hubjani, nato pa pot nadaljevali v Dragovico in po zeliščni poti sklenili krog v Grgarskih Ravnah, kjer si bomo ogledali še nekaj zanimivosti.
V Zeliščnem centru nam bodo pripravili kosilo:
Juha (kremna iz koprive)
- Glavna jed (meso, žlikrofi, polenta na furlanski način in pražen krompir z zeljem – za vegetarijance sir na žaru)
- Solata (zelenjavni karpačo)
- Sladica (štruklji z okusom vrtnice)
- Brez alkoholni napitki in kava
Cena za zgoraj navedeno je 12,00€
Prijave za kosilo do 10.11.2019
Hoje bo cca 4 ure!
PO KOM IME POTI:
Milan Kalan-Klek
Nakazoval se je dokončen konec vojne, zmaga je bila na dosegu roke, ljudi je prevevalo upanje in veselje, ko je skupina borcev, v kateri je bil tudi skojevec Milan Kalan-Klek, odšla proti Gorici. Domačini so jih sicer opozorili, da so na „vrhu gore“ še vedno Nemci, toda mladi fantje so veselo krenili na pot. Zašli so v nemško zasedo, pet borcev (neznani) in Milan Kalan-Klek so padli pod streli Nemcev, le enemu partizanu je uspelo in si je z begom rešil življenje. Na mestu, kjer se je 27. 4. 1945 zgodila tragedija, je postavljen spomenik komaj 18-letnemu Milanu Kalanu-Kleku, sekretarju RK SKOJ-a Gorje – Bled, ki je bil rojen na Blejski Dobravi. V spomin na ta dogodek sta se leta 1975 krajevni skupnosti Grgarske Ravne-Bate in Blejska Dobrava pobratili ter ohranili stike in prijateljstvo vse do današnjih dni.
Opis vasi:
https://www.novagorica-turizem.com/zanimivi-kraji/2004091011363163/Grgar,-Bate,-Grgarske-Ravne/
http://register.prohereditate.com/sl/object/A0196/
Potrebna je pohodna obutev, pijača - čaj ali voda, priporočljive so pohodne palice, zaščita za dež, veter, mraz, pred klopi in seveda nekaj kondicije in dobra volja!
Na pot se vsakdo poda na lastno odgovornost!

Vabljeni! Slavica Babič in Slavko Torkar


GRGARSKE RAVNE!