Pohod - SVEČINA-Občina Kungota.


datum: 03.09.2019

kategorija: napovednik
POHOD: SVEČINA
28.9.2019
Gremo z avtobusom! Odhod iz Nove Gorice ob 6.00 uri - Zavarovalnica Triglav.
Cena prevoza in organizacije pohoda je 23 € za člane Unitri in 28 € za nečlane.
Nujne so prijave in plačilo v pisarni Unitri do 23.9.2019 oz.do zapolnitve mest!

Svečina, naselje v občini Kungota, ki ga sestavljajo manjši zaselki in posamezne kmetije na gričevju ob meji z Avstrijo, večini ni kaj prida poznana. Je pa zato toliko bolj poznana fotografija, ki poskuša simbolno povedati, kako privlačna in gostoljubna je Slovenija – cesta, ki vijuga med tamkajšnjimi goricami in tvori, če pogledate nanjo z določenega mesta, podobo srca. Tu pridelujejo izvrstna Svečinska vina in, ne slučajno, so pohodniške poti med vinogradi poimenovali Vinotour.
Tokrat se torej podamo malce dlje, za spremembo na organiziran pohod po prvi mednarodni poti nordijske hoje med vinogradi in na že 38. kmečki praznik v Svečini.
Na voljo so tri poti, dolge 11, 21 in 24 kilometrov, speljane mimo vinogradniških kmetij po Svečinskih goricah, pohodnih poteh račanskih vinogradnikov in vinogradniškega muzeja na Keblu. Poti je moč pričeti v središču kraja Svečine ali Račane. Pot zmerne hoje predlaganih 24 kilometrov traja okrog 6 ur, 11 kilometrov pa 3 ure. Nordijska hoja med vinogradi Vinotour je bila izbrana za Naj tematsko pot leta 2014.
Startnina za pohod je 6€ (zbrali bomo na avtobusu) - vključuje vodenje pohoda, kozarec vina ali mošta, majico in vstop na prireditveni prostor kmečkega praznika. Tam bo tudi ponudba domače hrane.

Potrebna je pohodna obutev, pijača - čaj ali voda, priporočljive so pohodne palice, zaščita za dež, veter, mraz!
Na pot se vsakdo poda na lastno odgovornost!

Vabljeni! Slavica Babič


Pohod Svečina!