Pohod SOTESKA DOBLARCA


datum: 27.03.2019

kategorija: napovednik
POHOD: SOTESKA DOBLARCA
6.4.2019
Zberemo se pri Zavarovalnici Triglav ob 8.30 uri. Odpeljemo se do Doblarja. Na ovinku pred hidroelektrarno zavijemo levo. Dober kilometer naprej bomo ob cesti parkirali.
Navadno, ko se peljemo poti Tolminski, na ovinku pred hidrielektrarno Dobler opazimo odcer levo. Verjamem, da marsikdo med nami, še ni zavil po tej poti. Tokrat bo naš izziv. Ozka cesta se vije skozi slikovito sotesko Doblarca. Padence so predel poznan kot svetišče starovercev.
Po parkiranju se bomo povzpeli do cerkvice sv.Mihaela v Volčanske Rute. Od tam nas bo pot vodila v zaselke Vogrinki, Pušno, Dolina in nazaj do parkirišča.
Doblar je razloženo naselje v Spodnji Soški dolini, ki leži na desnem bregu reke Soče, tik nad izlivom potoka Doblarca. Vas nima pravega središča, saj je v vsakem zaselku le po nekaj hiš.Ob jezu hidroelektrarne Doblar ter v dolini Doblarca in njegovega pritoka potoka Lepenke, so Gorenji Doblar, Brnk, Dolina, Jelovec, Julija, Kolarji, Osredek in Strmovnik, na vzpetem svetu visoko nad Sočo pa Gomila. Samotne kmetije na vzpetem svetu so že vse opuščene. Vintgar Doblarca je naravna znamenitost. Kraj se prvič omenja leta 1377.
Več si lahko preberete:
https://www.tic-kanal.si/naravna-dediscina/2015102808060180/Soteska%20Doblarec
https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/varovala-jih-je-kacja-glava
http://zoso-foto.si/portfolio/3230/
https://www.sensa.si/za-navdih/pavel-medvescek-staroverstvo-to-ni-vera-to-je-nase/
Hoje bo cca 5 ur.
Potrebna je pohodna obutev, pijača - čaj ali voda, malica, priporočljive so pohodne palice, zaščita za dež, veter, mraz, pred klopi! Hrana iz nahrbtnika!
Na pot se vsakdo poda na lastno odgovornost!
Vabljeni!
Slavica Babič in SlavkoTorkar


Pohod SOTESKA DOBLARCA!