Pohod-KORADA


datum: 05.11.2018

kategorija: napovednik
POHOD: KORADA 812m Petek 16.11.2018
Zberemo se pri Zavarovalnici Triglav ob 9.00 uri. Po sabotinski cesti se bomo zapeljali v Brda in se na Vrhovlju usmerili proti Ligu, vse do prvega parkirišča za vzpon na Korado. Tu bomo začeli s pohodom - skupaj s pohodniki iz Kopra.
Najprej malo ogrevanja – približno pol ure do vrha Korade. Po razgledu spust do cerkvice sv.Genderce in tu spet predah. Sledi blagi spust na briško stran. Na Vrhovlju pri Kožbani bomo pogledali v cekev z najstarejšimi freskami na območju Brd in nadaljevali pot mimo nekdanje karavle vse do gostilne Peternel – v Hruševlje. Tu pa ne smemo izpustiti še znamenitega mostu Krčnik in tolmunov na Kožbanjščku – glede na počutje še malo hoda ali s prevozom. Hoje(brez postankov) bo 4 - 5 ur.
Pozno kosilo ob 17.00 uri nas bo pričakalo v Gostilni Peternel (jota, klobasa, sladica za ceno 7€). PRIJAVE ZA KOSILO DO 13.11.2018
Korada je razgleden vrh, ki se nahaja zahodno od reke Soče in severno oz. na severnem robu Goriških Brd. Z vrha je lep pogled na večino gora nad reko Sočo, od njenega izvira do izliva v Jadransko morje. Z vrha se tako vidi skoraj vse od Triglava, Jalovca, Kanina, Krna in Matajurja do Svete Gore in Sabotina. Ob lepem vremenu lahko vidimo tudi Dolomite, Karnijske Alpe, že omenjene Julijce, Kamniško Savinjske Alpe, Golake in Snežnik...
Korada je povezana z bogatim staroverskim izročilom desnega brega Soče. Je ena izmed tistih skrivnostnih gor, ki so jo v davnini zaznamovale strele. Nanjo so potem postavili kamen s tretjo močjo, ki je sevala daleč naokoli. Zato ni čudno, da so nanjo romali vsi tisti, ki so to moč potrebovali. Za te čudeže so vedeli le tisti, ki so jim to zaupali stari očetje in očetje. Novi časi so čaščene skale marsikje spremenili v pogorišča iz katerih so zrastla nova svetišča v čast novim bogovom. Dobra svetnica Jerica se je s svojo milino ljudem tako prikupila, da so jo poimenovali kar po svoje Gendrca. Njej v čast so postavili cerkvico tik pod prostranim vrhom Korade. Tretja moč kljub temu še naprej seva in stare skale so nadomestile nove.
Cerkev sv.Andreja na Vrhovlju pri Kožbani je bila zgrajena v drugi polovici 15. stoletja. Podobno kot nekatere druge cerkve primorskega tipa ima cerkvica pred vhodom nekakšno lopo, ki je bila prvotno pokrita s kamnitimi ploščami – škrlami.
Freske v cerkvi so najstarejše na območju Brd. Poslikave na celotnem prezbiteriju in slavoločni steni prikazujejo prizore iz življenja svete družine ter upodobitve angelov in svetnikov.
Freske iz prezbiterija so kopirali za razstavo srednjeveških fresk, predstavljeno v Londonu in Parizu.
In Kožbanjšček – več na: file:///C:/Users/Slavica/Downloads/Kozbanjscek%20(1).pdf
Potrebna je pohodna obutev, pijača-voda, malica, priporočljive so pohodne palice, zaščita za dež, veter, mraz!
Na pot se vsakdo poda na lastno odgovornost!
Vabljeni! Slavica Babič in SlavkoTorkar


Pohod-KORADA