Pohod-IZVIR HUBLJA.


datum: 01.11.2018

kategorija: napovednik


www.zasrce-primorska.si

POHOD : 7.11.2018
AJDOVŠČINA, IZVIR HUBLJA
Zberemo se na parkirišču Qlandie in se ob 8.30 odpeljemo do izhodišča pohoda v Ajdovščino. Parkiramo pri pokopališču.
Hoje bo 2 - 3 ure, vendar prištejmo k temu še oglede, pavze…
Tokrat se podajamo na ogled zanimivosti Castre – Ajdovščine - in naravnih danosti.
Med vsemi slovenskimi kraji, ki so dediči rimskih mest, je le še v Ajdovščini ohranjeno skoraj povsem strnjeno rimskodobno obzidje s štirinajstimi stolpi. Rimljani so utrjen vojaški tabor, ki je bil vključen v obrambni sistem vzhodnih meja rimskega cesarstva, začeli graditi okoli leta 270. Ajdovščina se je dolga stoletja razvijala izključno znotraj njega. Rimljani pa so v Ajdovščini pustili še veliko drugih zanimivih sledi.
Izvir Hublja je eden od kraških izvirov v Vipavski dolini. Pomemben je tudi zaradi svoje čistosti in neoporečnosti, saj sodi med najbolj pitne vode v dolini. Ob Hublju se je v času njegovega dolgega obstoja godilo marsikaj. Ob njem so se ustavljali Rimljani, Longobardi, Huni,… ob njem so delovale fužine, mlini, žage,… ob njem je vedno utripalo življenje. Voda, ki se zbira globoko v notranjosti gore, privre na dan iz številnih skalnih lukenj kraškega podzemlja. Najbolj veličastni so izbruhi vode po obilnem deževju. Občudujete jih lahko iz najlepše razgledne točke, z mosta pri izviru Hublja.
Več: http://kraji.eu/slovenija/ajdovscina_castra_rimska_utrdba/slo
http://euparky.si/Slovenija/Goriska/Ajdovscina/Ajdovscinazgodovinakultura.aspx
https://www.ajdovscina.si/krajevne_skupnosti/2012082213163213/Lokavec%20/
Potrebna je pohodna oprema – predvsem obutev, lahko pohodne palice, zaščita za sonce, veter, dež, pred klopi, …, pijača, malica in dobra volja.
Vsak hodi na lastno odgovornost!
Vabljeni in lep pozdrav,
Slavica Babič


Pohod-IZVIR HUBLJA.