Pohod-IDRIJA


datum: 24.05.2018

kategorija: napovednik


www.zasrce-primorska.si

POHOD in izlet : 6.6.2018
IDRIJA
Zberemo se na parkirišču Qlandie in se ob 8.30 odpeljemo v Idrijo. Parkirali bomo na parkirišču ob trgovini nad Antonijevim rovom.
Idrija je mesto z najdaljšo rudarsko tradicijo v Sloveniji. Bogata zapuščina rudnika živega srebra, ki je zaradi svoje edinstvenosti umeščena na UNESCO Seznam svetovne dediščine, ponuja obilo možnosti za raziskovanje. Rudarstvo je v mesto pripeljalo tudi čipko, ki se je po zaslugi številnih klekljaric in drugih ljubiteljev čipk ohranjala in razvijala skozi čas.
Najprej se bomo podali na pohod mimo Scopolijevega spominskega vrta, po Rakah do kamšti in do Divjega jezera. Divje jezero z okolico se ponaša z izjemnim bogastvom flore in favne, kot so na primer kranjski jeglič in človeška ribica. Leži v Krajinskem parku Zgornja Idrijca, ki obsega velik del porečja Idrijce, od njenega izvira do mesta Idrije. Med znamenitostmi poleg Divjega jezera izstopa še Jezernica, najkrajša površinska reka v Sloveniji, ki se po 55 metrih že izliva v Idrijco. Jezero leži dobra 2 kilometra južno od Idrije.
Skozi Mejco se bomo vrnili v mesto. Ob 13.00 uri si gremo ogledat topilnico živega srebra. Topilnica je obnovljena in prirejena predstavitvi zgodovine idrijskega žgalništva in pomena živega srebra, kar je izjemno zaznamovalo razvoj Idrije. Še kratek sprehod po mestu, nato pa še na skupno kosilo.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Idrija
Vstopnina za ogled topilnice je 6€
Kosilo: Smukavc, idrijski žlikrofi s tremi omakami (jurčki, bakalca, gorgonzola), solata in sladica 10€. PRIJAVE DO 3.6.2018!
Potrebna je pohodna oprema – predvsem obutev, lahko pohodne palice, zaščita za sonce (krema, pokrivalo), veter, dež, klopi, …, pijača, malica in dobra volja.
Vsak hodi na lastno odgovornost!
Vabljeni in lep pozdrav,
Sla


POHOD-IDRIJA