Pohod Most na Soči - Avče


datum: 25.04.2023

kategorija: aktualno


www.zasrce-primorska.si

info@zasrce-primorska.si


                            POHOD  Most na Soči - Avče  3.5.2023

Dobimo se ob 7.20 uri na železniški postaji Nova Gorica. Odhod vlaka ob 7.35 uri – do Mosta na Soči.

VOZNA KARTICA!

Iz železniške postaje Most na Soči, se bomo podali na pot do železniške postaje Avče (vlak 12.35). Vmes bomo zavili – se spustili - do Babje jame in Soče.

Pot je dolga 10km, za kar imamo na razpolago dobre 4 ure. 

Potrebna je pohodna obutev, zaščita za veter, dež, proti klopom, pijača, malica. Koristne so pohodne palice in čelna svetilka.  

Pohod Most na Soči - Avče
Most na Soči sodi med najpomembnejša arheološka najdišča na območju jugovzhodnih Alp. Naselje se je v varnem zavetju na naravnem pomolu med Sočo in Idrijco začelo razvijati že v bronasti dobi, največji razcvet pa je doseglo v starejši železni dobi kot središče t.i. svetolucijske kulture. Po farni zavetnici, sveti Luciji, ki je upodobljena na oltarni sliki v župnijski cerkvi, se je kraj imenoval vse do leta 1952. Danes je Most na Soči znan po čudovitem jezeru, ob bregovih katerega so urejene sprehajalne poti. Mreža pešpoti sega tudi na okoliške hribe.
Pohod Most na Soči - Avče
Babja jama pod Gorenjim Logom. Po mističnem izročilu je to ena najbolj zanimivih jam v Sloveniji. V času staroverskega verovanja v moč kačjih glav je bila jama osrednji kultni prostor zgornjega Posočja. O pomenu in značaju jame lahko preberemo zanimive zgodbe v knjigi Let v lunino senco avtorja Pavla Medveščka. Z radiestezijskimi meritvami je bila pred jamo izmerjena zelo velika energijska moč, značilna za poznana svetišča. Jama je dolga 327 m. Njeni razvejani rovi se položno prevesijo 24 m navzdol. Od jame se spustimo mimo Kotla navzdol do struge reke Soče. Prostor se imenuje » Na Lun ». Skale ob vodi so zaradi erozije zanimivo oblikovane. Tu lahko občudujemo vso lepoto krednih apnencev imenovanih volčanski apnenec.

Avče ležijo ob lokalni cesti Kanal-Kal nad Kanalom. Stari viri omenjajo, da je bilo tu naselje že v rimski dobi. Za avče največkrat slišimo v povezavi s črpalno hidrielektrarno Avče, ki je bile zgrajena leta 2009. Vemo pa tudi, da je 31. marca 1908 ob 9. uri dopoldne je v bližini Avč padel meteorit. Avški meteorit je imel maso 1230 gramov in največjo dolžino približno 11 cm. Danes je shranjen v Prirodoslovnem muzeju na Dunaju.

Potrebna je pohodna obutev, lahko pohodne palice. Obvezna oprema je pijača – voda in zaščita pred dežjem, vetrom, klopi... Hrana iz nahrbtnika!

Vsak se na pot poda na lastno odgovornost!

Vabljeni in lep pozdrav,                                                                                           Slavica Babič