Pohod OSP.KASTELEC-PREBENEK-OSP!


datum: 21.02.2020

kategorija: napovednik
POHOD: OSP-KASTELEC-SOCERB-PREBENEG-OSP
Skupni pohod s prijatelji iz Kopra
PETEK 20.3.2020
Breda je napisala: Dragi pohodniki in pohodnice, kmalu gremo na skupni pohod. V Ospu se dobimo ob 8,30 uri. Od tu nas bo Ana Kobal peljala po spodaj opisani poti na lep pohod. Po petih ali več urah hoje bomo lačni kot volki, zato smo naročili Pri Volku kosilo. Za okroglih 10,00€ nas bodo postregli z joto, klobaso, skutnim zavitkom in kozarcem vina ali soka. Kdor bo šel na kosilo, se mora prijaviti in plačati 10,00€. V pričakovanju prijetnega druženja, lepega vremena in zanimivega pohoda vas lepo pozdravljam.
Dodajam: Iz Nove Gorice gremo z avtobusom! Odhod izpred zavarovalnice Triglav ob 7.15. Prijave in vplačila v pisarni Unitri do 12.3.2020 oz. do zapolnitve mest na avtobusu. Kdor ne želi kosila, naj ob prijavi to jasno pove.
Cena za člane 13€ za nečlane 16€
Za kosilo (10€) bomo pobrali na avtobusu!
Hoje bo cca. 5 ur.
Potrebna je pohodna obutev, pijača - čaj ali voda, priporočljive so pohodne palice, zaščita za dež, veter, mraz, in seveda nekaj kondicije in dobra volja!
Na pot se vsakdo poda na lastno odgovornost!
OBVEZNO S SABO OSEBNI DOKUMENT!
Vabljeni! Slavica Babič


Fotografija: Ana Kobal kaže Osapsko steno Fotografija: pogled iz gradu Socerb (pohod leta 2013)
(pohod leta 2013)


Anin opis poti
Naš pohod bomo pričeli na parkirišču pod svetovno znanim plezališčem Mišjo pečjo, ki je približno 500 m oddaljeno od Ospa. Po cesti se bomo čez most, pod katerim teče Osapska reka, sprehodili do vasi Osp (57m n.v.). Je ena najstarejših slovenskih vasi s tem imenom, saj je bila v pisnih virih omenjena že leta 1067. Osapska stena, ki se dviga nad vasjo, ima obliko podkve, je široka 500 m in visoka preko 200 m. Skupaj z Mišjo pečjo predstavlja enega od najpomembnejših plezalnih območij v Evropi.
Pod steno se nahaja Osapska jama, v kateri izvira istoimenska reka. V jamo so se že od prazgodovine pa vse do druge svetovne vojne, pred sovražnimi vpadi in kasnejšim zavezniškim bombardiranjem Trsta in okolice, zatekali domačini in okoliški prebivalci.
Pot bomo nadaljevali skozi vas, mimo cerkve sv. Tomaža iz l.1600 in se zlagoma vzpenjali čez kraški rob do planote nad njim, od koder bomo imeli ves čas lepe razglede na Osapsko dolino med Črnim Kalom, Tinjanom in Miljskim zalivom. Pot bomo nadaljevali po gmajni do vasi Kastelec (324 m n.v.), mimo cerkvice sv .Helene iz l.1653. Nad vasjo najdemo ostanke prazgodovinskega gradišča, po čemer je vas dobila ime. Sledil bo rahel vzpon do druge kraške planote, kjer bomo zavili levo po gmajni in nadaljevali pot do gradu Socerb iz 17. stoletja, ki je tudi najvišja točka našega pohoda (389 m n.v.). Starejše ime za grad je Strmec. Šli bomo mimo Svete jame, ki je 44 m globoka in 200 m dolga. V njej je svojčas prebival sv.Socerb. Pred gradom si bomo oddahnili, pomalicali in se razgledali navzdol proti Tržaškemu zalivu, Miljskih hribom, Tinjanu, Osapski dolini, Črnem Kalu, viaduktu....Istri. Grad ima za seboj burno zgodovino. Nastal je na temeljih ilirskega gradišča. Zaradi izredne strateške lege, so se skozi stoletja zanj bojevali Benečani in Tržačani (Avstrijci).
Spustili se bomo skozi gručasto vas Socerb, prečkali cesto, ki prihaja levo iz Kastelca in gre v Prebeneg (208 m n.v.). Hodili bomo tik ob meji z Italijo, kjer je za časa SFRJ potekala tako imenovana "graničarska pot". Prebeneg je slovenska vas v Italiji, ki so jo fašisti na silo poitalijančili v Prebenico. Leta 2017 se je končno pridružila drugim slovenskim vasem na Tržaškem, kot so Dolina, Repen, Col, Draga in Pesek, ki so izvorna preimenovanja dosegla že prej.
Iz Prebenega se bomo po nekoliko strmi poti hitro spuščali in prispeli do odcepa nad Ospom, kjer smo se zjutraj pričeli vzpenjati. Šli bomo do Ospa, si ( odvisno od volje) ogledali Osapsko steno in vhod v jamo, odšli do avtov, če bo volja si ogledali Mišjo peč in zaključili pohod.
Skupne hoje s postanki in malico je za približno pet ur. Če bomo šli še do jame in pod sami steni pa je treba računati še dobro uro več.
Zanimiv in lep pohod, je zaradi terena, po katerem bomo hodili, mogoč le v suhem vremenu.
Vodnica Ana Kobal


pohod OSP!