Izlet v Brkine!


datum: 20.11.2019

kategorija: napovednik


DRUŠTVO ZA ZDRAVJE SRCA IN OŽILJA NOVA GORICA
Zanimiv IZLET v soboto 7.decembra 2019 v BRKINE na PREM, V PIVKO v park VOJAŠKE ZGODOVINE in na GRAD PRESTRANEK z EKO farmo in jahalnico PONY.
Dobimo se na avtobusni postaji Nova Gorica ob 7 uri zjutraj. Podali se bomo na pot proti Brkinom v kraj PREM, kjer lep grad kraljuje nad slikovito dolino in je bil priča mnogih bitk vse od rimskih časov do turških vpadov in vojne vihre 20.stoletja. Obrambni zidovi, skrivni prehodi skrivajo zanimive zgodbe svoje burne preteklosti. Peš se bomo sprehodili še do rojstne hiše našega pesnika Dragotina Kette in prebrali kakšno pesem ter obiskali tudi domačo cerkev.
Pot nadaljujemo v PIVKO . Park vojaške zgodovine je zaradi svoje strateške pozicije že od nekdaj zaznamovan z vojaštvom in utrjenimi obrambnimi sistemi, spoznali bomo zgodbo o strateškem pomenu Postojnskih vrat, občudovali dragoceno tankovsko-artilerijsko zbirko. Najbolj radovedni in korajžni se bodo spustili v globine in spoznali kako in kaj vse se dela v podmornici, - za doplačilo.
Po končanem ogledu, se bomo podali v vojaško kantino na dobro kosilo in druženje. Siti in dobre volje, gremo naprej na obisk,
Gradu v PRESTRANKU, ki ga obdaja 300 ha veliko posestvo in obstoja že od 16. stoletja. Po obisku gradu, se podamo v eno najstarejših konjušnic, v grajski hlev in jahalnico , kjer bomo spoznali posebno pasmo plemenitih in zelo lepih ter zanimivih konj največjo v Sloveniji – islandske pasme PONY. Po želji bo lahko vsak zajahal svojega in, če ostanete v sedlu…bo začel trening…….
Sprehodili se bomo še do EKO farme, kjer nas bodo« pozdravile« lepe črnobele kravice, pasma, za pridobivanje senenega mleka, edine v Sloveniji. Videli bomo še posebne nemške črne muke pasma Angus, ki imajo najboljše meso.
Imeli bomo pokušino mladega sira iz senenega mleka, kruh iz domače moke in še nekaj domačih dobrot. Sproščeni in morda malo utrujeni, bomo šli proti domu kamor prispemo okoli 20. ure.

Imamo velik avtobus, prijavite se čimprej, izlet je primeren za vsakogar ki ima rad domače kraje in lahko še nazdravimo Sv. Miklavžu.
Cena je 30.- eur in boste poravnali na avtobusu.
Prijave do 20.nov.2019 na tel. Slavica 068 120 695, Lucija 041 740 702
Uživali bomo v zgodovini, poeziji, naravi, tehniki in kulinariki pridružite se čimprej.

Nasvidenje LM
Društvo za zdravje srca in ožilja Nova Gorica
Predsednik : Dr. Bernhardt
I


Izlet v Brkine!