Pohod do vasi Rut v Baški grapi!


datum: 26.10.2019

kategorija: napovednik


weww.zasrce-primorska.si

POHOD 6.11.2019 RUT
Zberemo se na parkirišču Qlandie in se ob 8.30 odpeljemo po soški cesti, Baški grapi… in v vasi Koritnica zavijemo levo do vasi Rut.
Hoje bo za 2 ali 4 ure.
Zapeljali se bomo skozi vas Rut še malo višje, kjer bomo parkirali. Podali se bomo na panoramsko pot z razgledom na vasice Baške grape. Glede na počutje, vreme…se bomo po isti poti vrnili ali pa pot podaljšali s spustom v vasico Kal, nato Stržišče in se povzpeli na izhodiščno pot.
Po pohodu se bomo ustavili v sami vasici Rut, si ogledali znamenito lipo in župnijsko cerkev, v kateri bomo med drugim videli tudi zanimive freske.
Rut se nahaja nad severnimi pobočji Baške grape, na prisojnem, južnem pobočju gore Rodica (1964m). Sredi vasi stoji velika večstoletna lipa, ob njej pa župnijska cerkev sv. Lamberta, ki je bila omenjena že leta 1356.Obseg debla lipe je 8 m, starost pa se ocenjuje na dobrih 500 let. Nedaleč od Ruta se nahaja še slikovita vasica Grant.
https://sl.wikipedia.org/wiki/Rut
http://www2.arnes.si/~supmrazp/Rut/desna05.htm

Potrebna je pohodna oprema – udobna obutev, zaščita za veter, mraz, dež, sonce, pred klopi,…, pijača, malica in dobra volja.

Vsak hodi na lastno odgovornost!
Vabljeni in lep pozdrav, Slavica Babič


Rut v Baški grapi!