Pohod SLAPNIK-KRČNIK BRDA


datum: 26.03.2019

kategorija: napovednik


weww.zasrce-primorska.si

POHOD 3.4.2019 SLAPNIK - KRČNIK
Zberemo se na parkirišču Qlandie in se ob 8.30 odpeljemo v smeri proti Koradi. V odcepu za Nozno bomo zavili levo in malo naprej ob kapelici parkirali.
Hoje bo za 2 ali 4 ure.
Vasica Slapnik je edina vasica v Brdih, ki je popolnoma prazna in žalostno propada že vrsto let. Nekdaj je bilo to naselje premožnih kmetov, o čemer priča vrsta lepih arhitekturnih in kamnoseških detajlov. V zadnjem času smo v medijih zasledili, da želijo vas obnovijo in hkrati posneti resničnostni šov.
https://www.rtvslo.si/zabava/novice/slapnik-zapusceno-vas-v-brdih-bodo-obnavljali-skozi-resnicnostni-sov/477591
Pod Kožbano je Kožbanjšček izdolbel izredno slikovita korita z imenom Krčnik. Dolga so okoli 40 m, od 0,5 do 6 m široka in do 6 m globoka. Približno na sredini kotlice se razpenja naravni most. Krčnik je naravna znamenitost, ena najlepših te vrste v Sloveniji. Od leta 1985 so korita z naravnim mostom zavarovana kot naravni kulturni spomenik.Mi se bomo peš podali do vasi Slapnik, se sprehodili po njej, nato pa spustili proti dolini v spodnji Brezovk in dalje do naravnega mostu Krčnik. Šoferji, ostali pa po želji, se bomo od tu povzpeli v Nozno in nazaj do avtomobilov. Komur bo do tu dovolj hoje, pa bo lahko počakal ali počasi šel proti Peternelu.
Potrebna je pohodna oprema – udobna obutev, zaščita za veter, mraz, dež, sonce, …, pijača, malica in dobra volja.
Vsak hodi na lastno odgovornost!
Vabljeni in lep pozdrav, Slavica Babič


pohod Slapnik-Krčnik!