SRČNO POPUŠČANJE!


datum: 24.04.2018

kategorija: aktualno


Otečene noge, občutek težke sape ponoči in utrujenost?

Ljubljana, 23. april 2018 – Otečene noge, občutek težke sape ponoči in utrujenost so najpogostejši znaki srčnega popuščanja, bolezni, za katero trpi več kot 26 milijonov ljudi po svetu. V Sloveniji s srčnim popuščanjem po ocenah strokovnjakov živi okoli 30.000 ljudi. Če opazite omenjene znake, čim prej obiščite svojega zdravnika. To je glavno sporočilo kampanje z naslovom »Poslušajte svoje srce«, ki jo ob letošnjem dnevu ozaveščanja o srčnem popuščanju pripravlja Društvo za zdravje srca in ožilja v sodelovanju s farmacevtsko družbo Novartis.

Zdravo srce je kot črpalka, ki poganja kri po vsem telesu. Pri srčnem popuščanju je črpalna sposobnost srca slabša kot običajno. Zdravo srce utripne približno 100 000-krat na dan.
Vse, kar vpliva na črpalno sposobnost srca, vpliva na telo in počutje.
Srčno popuščanje najpogosteje prizadene starejše od 65 let, lahko pa se pojavi tudi pri mlajših. Nastane kar pri enem izmed petih ljudi, starejših od 40 let.

Kaj je srčno popuščanje?
Kronično srčno popuščanje je bolezensko stanje, pri katerem okvarjeno srce ob normalnih polnilnih tlakih ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo presnovnim potrebam ostalih organov in tkiv.


Do srčnega popuščanja lahko pride zaradi poškodbe srčne mišice, ki jo lahko povzročijo povišan krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk, srčni infarkt, vnetje srčne mišice ali druge bolezni srčne mišice. Ključno za pojav srčnega popuščanja je zmanjšanje črpalne sposobnosti srca in omejitev količine krvi, ki napolni levi prekat srca ob vsakem srčnem utripu.


SRČNO POPUŠČANJE!