POHOD NA VODICE


datum: 24.03.2018

kategorija: napovednik


POHOD: 4.4.2018
VODICE
Zberemo se na parkirišču Qlandie in se ob 8.30 odpeljemo na izhodišče pohoda na Preški vrh.
Hoje na krožni poti bo za 2-3 ure, dodatna ura pa bo potrebna za ogled bunkerja, razgled…
Potrebna je pohodna oprema – predvsem obutev, lahko pohodne palice, zaščita za mraz, veter, dež, pred klopi …, pijača, malica, baterija.
Na območju Svete gore in Vodic je ohranjenih dosti zanimivih kavern in vojaških obeležij, ki so jih med 1.svetovno vojno postavili obe vojskujoči se strani. Med tistimi med vojno zgrajenimi, velja omeniti predvsem spomenik postavljen v čast poveljniku avstrijske 1. gorske brigade, generalu Guidu Novaku von Arientiju, ter po naključju, prav v njegovi bližini postavljeni plošči, v čast njegovega nasprotnika, italijanskega poveljnika 2. korpusa, generala Badoglia in poveljnika 53. divizije generala Gonzage. Na območju Vodic so ohranjeni tudi italijanski spomeniki, ki so bili postavljeni po prvi svetovni vojni, saj je bil na Vodicah urejen spominski park. Danes je na ogled tudi del bojišča, kjer je možen obisk velikega podzemnega sistema kavern, ter pred njim globoko v zemljo in skalovje vkopanega strelskega jarka, oboje je najprej služilo branilcem, s tem, da so Italijani po zavzetju vrha Vodic, omenjene položaje razširili in preuredili za lastne potrebe.
Vodiške kaverne, ki so jih pred nekaj leti očistiti člani Društva ljubiteljev Soške fronte iz Nove Gorice, so zelo obsežen preplet rovov s številnimi vhodi in rovi v treh nivojih, ki jih povezujejo notranje stopnice. Na Vodicah je več kot 300 metrov povezanih rovov.


Vsak hodi na lastno odgovornost!
Vabljeni in lep pozdrav! Slavica Babič


POHOD NA VODICE