POHOD PO GREGORČIČEVI POTI!


datum: 25.02.2018

kategorija: napovednik


www.zasrce-primorska.si

POHOD: 7.3.2018
PO OLJČNI POTI SIMONA GREGORČIČA
Zberemo se na parkirišču Qlandie in se ob 8.30 odpeljemo na izhodišče pohoda na Preserje nad Branikom
Hodili bomo približno 3 ure.
Potrebna je pohodna oprema – predvsem obutev, lahko pohodne palice, zaščita za mraz, veter, dež, …, pijača, malica.
V spomin na Simona Gregorčiča, ki je služboval v Rihenberku, so domačini označili oljčno pot Simona Gregorčiča in vsako leto jeseni organizirajo pohod.
Mi si bomo malce vzpona prihranili in namesto v Braniku začeli s pohodom na Preserjah.
V Rihenberku, današnjem Braniku je Simon Gregorčič služboval od 1873 do 1881. V župniji je kot kaplan skrbel še za tri podružnične cerkve: cerkev sv. Duha v Pedrovem, sv. Martina nad Brjami in sv. Katarine na Preserjah. Vse tri so bile približno uro hoda oddaljene od Branika. Simon Gregorčič je takrat že občutil svojo bolezen, zato si je pot skrajšal tako, da je prespal na Brjah. V Čebronovi hiši je bila pripravljena učilnica, v kateri je brejske otroke poučeval verouk. V isti hiši je bilo dovolj prostora, da je lahko prespal. Gregorčičeva mlajša sestra Katarina je prišla v Rihenberk skupaj z njim in se poročila k Čebronovim leta 1876.
Leta 1881 je Gregorčič zapustil Rihenberk in se preselil na Gradišče nad Prvačino. Tu je potreboval novo gospodinjo in najboljša izbira je bila prav pri roki. Čebrovnova hči Cecilija in sedaj celo Simonova svakinja je bila v Gorici že izučena v gospodinjskih veščinah, zato ji je lahko povsem zaupal.
Brje ležijo na gričih, na levem bregu Vipave. Razgibana tla ustvarijo slikovito pokrajino z značilnimi kmetijskimi površinami in poselitvijo. Skoraj vsak grič ima svoj zaselek. Teh zaselkovje kar dvanajst. To so: Kasovlje, Nečilec, Most, Kodrovi, Pečenkovi, Martini, Mihelji, Žulji, Možin, Cinki, Furlani in najvišje ležeči zaselek Sveti Martin. Najvišja točka zaselka je cerkvica Svetega Martina (333m). V vasi Martini pa stoji cerkev posvečena svetemu Cirilu in Metodu.


Vsak hodi na lastno odgovornost!
Vabljeni in lep pozdrav! Slavica Babič


PO GREGORČIČEVI POTI.