POHOD ŠTORJE!


datum: 01.02.2018

kategorija: napovednikPOHOD: ŠTORJE
Sobota 17.2.2018
Zberemo se v Novi Gorici pri Zavarovalnici Triglav ob 8.30.uri. Peljemo se skozi Štanjel – Ponikve – Kazlje do Štorij. Pri prvem odcepu v vas, zavijemo desno in parkiramo desno v bližini nekdanje farme piščancev.
Hoje bo približno 4 ure.
Potrebna je pohodna obutev, pijača, priporočljive so pohodne palice, zaščita za dež, veter, sonce, pred klopi.
Med pohodom bomo obiskali tudi vasici Utovlje in Grahovo Brdo.
Štorje – gručasto naselje je verjetno dobilo ime po kraškem dolu Šator, ki je tipičen primer izrabe vrtač, v katerih se nabira rodovitna prst. Gre za eno največjih vrtač na Krasu.
Utovlje sestavljajo trije med seboj ločeni gručasti deli: V vasi, Grbci in Brith, kjer je cerkev sv. Justa. Leži na valovitem in močno zakraselem svetu.
Legenda pravi, da se je nekoč grof, ki je gospodaril nad Tomajem, povzpel na vrh tomajskega Tabora in rekel: »U tule du tule še pule, tu moje, tam je pa sam križ«. Od tod naj bi izhajala imena: Utovlje, Dutovlje, Šepulje, Tomaj in Križ.
Grahovo Brdo je med manjšimi vasmi v občini Sežana. V naselje, ki so ga nekoč imenovali tudi Veliko Brdo, se pripeljemo po ozki stranski cesti. Severno od vasi je v vrtači Dol obzidan vaški vodnjak, zbiralnik kapnice, v katerega se steka voda s pobočij.
Ob koncu pohoda se bomo ustavili v Štorjah pri g.Gabrijelu Jeram. Pokazal nam bo svojo zbirko apnencev iz kraških kamnolomov in nekaj svojih izdelkov.
Na pot se vsakdo poda na lastno odgovornost!

Vabljeni! Slavica Babič


POHOD ŠTORJE!